Studerendes bud på fremtidens hospice

22. januar 2020
Et hold studerende på Arkitektskolen i Aarhus har det seneste semester arbejdet med deres bud på, hvordan fremtidens hospice skal se ud.

Mandag eftermiddag dannede Riddersalen på Arkitektskolen i Aarhus rammen om et åbent hus arrangement, hvor de stolte studerende kunne vise deres bud på fremtidens hospice frem. Hospice Forum Danmark var inviteret med og sammen med Birte Markfoged fra Hospice Limfjord kunne Villy Helleskov og Anders Christiansen fra Støtteforeningen for Hospice Østjylland lade sig inspirere.


Gennem et helt semester har de arbejdet med projektet "A last home, Hospice near Aarhus", hvor de har haft til opgave at tegne deres bud på et hospice placeret på en grund ved Koling nordøst for Aarhus. Opgaven har budt på en lang række udfordringer for de studerende, der både har skullet forholde sig til, hvordan de ville placere bygningen i landskabet og hvordan den rent byggeteknisk skulle konstrueres. Lige som de også har skullet forholde sig til, hvordan bygningen som ramme spiller sammen med hospicefilosofien, der skal fylde rammen ud.


Undervejs i forløbet har de studerende blandt andet fået hjælp fra Birte Markfoged. Hun besøgte dem med et oplæg omkring hospicefilosofien og kunne samtidig svare på de mange spørgsmål omkring dagligdagen og de mange funktioner, der skal tænkes med ind i et hus, der skal rumme et hospice. Efterfølgende har de studerende i mindre grupper været rundt på besøg på forskellige af de jyske hospicer for at opleve et hospice på egen hånd - for langt de flestes vedkommende var det deres første møde med et hospice.


Idéerne var mange og det var en række vidt forskellige bygninger, der kunne opleves i modelform mandag eftermiddag ledsaget af tegninger, modelbilleder og input fra de enkelte studerende.


Modellerne blev studeret og detaljerne gransket, mens der livligt blev debatteret om nogle af idéerne i projekterne mon kunne bruges ind i arbejdet på Hospice Limfjord eller i arbejdet for etablering af et nyt Hospice Østjylland i Skanderborg.


Der var modeller hvor bygningens æstetik vakte begejstring andre havde spændende detaljer om placering af fællesarealer, som inspirerede. Flere af projekterne havde lyttet til drømmen om daghospice i tilknytning til hospice og tænkt det ind i deres projekter. Andre havde fokuseret på, hvordan der blev skabt masser af plads til små hyggekroge, hvor pårørende kunne finde ro til stille samtale. Endeligt havde en enkelt studerende fokuseret på en nytænkning af badeværelserne - han oplevede dem ellers som "tilfældige triste firkanter uden naturligt lys, der var presset ind i hjørnet af en patientstue.". Visionen i hans model var at skabe et rum med naturligt ovenlys og god luftcirkulation, hvor patienten kunne få en oplevelse af wellness.


Professoren, der står bag undervisningsforløbet, var begejstret for hospice som opgave. Det har, som han siger, givet de studerende nogle udfordringer omkring det at skulle tænke en filosofi for anvendelsen af en bygning ind på en helt anden måde end med så mange andre bygninger. Så han er bestemt ikke afvisende overfor at gentage forløbet med kommende studerende på skolen.