Sundhedsvæsenet bør lytte til døendes ønsker

04. oktober 2014
Danskerne skal trygt kunne vælge, hvor de vil ende deres dage.

55 procent af danskerne ønsker at dø i eget hjem, men kun 23 procent ender med at gøre det. Kun 5 procent ønsker at dø på hospital, men ikke er færre end 49 procent afslutter deres liv på hospitalet. Og kun 1 procent ønsker at dø på plejehjem. Alligevel dør 20 procent af os netop dér.

Det viser tal fra Danske Regioner ifølge magasinet Regio, og det får formanden for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman, til at opfordre sundhedspersonalet til at tale med patienterne om deres ønsker, "dels, hvordan vi kan skabe de bedste rammer på hospitalet, dels hvordan vi kan hjælpe dem bedst muligt derhjemme".

Og der er rig lejlighed til at tale med patienterne om det. For ifølge Regio har døende patienter 13,5 gange så mange akutte indlæggelser som andre patienter.

Her kan man tale med dem og deres pårørende om muligheden for smertelindring og adgang hjælp døgnet rundt, også når patienten opholder sig hjemme.

- Det er vigtigt, at der er en kultur og organisation på hospitalsafdelingerne, som kan understøtte palliation. Personalet skal skabe tryghed omkring forløbet og om døden i eget hjem allerede i den tidlige fase, så syge og pårørende har tillid til at de kan få den nødvendige hjælp, når de har brug for det, og at de kan få hjælp 24/7, påpeger Karen Marie Dalgaard, der er forsker og projektleder ved Palliativt Videncenter.

- Hvis den døende og de pårørende ved, at de kan få hjælp. Føler de mere tryghed og kontrol over situationen, fordi de har mulighed for at håndtere uforudsigelige situationer.