Sygeplejersker kræver uddannelse i palliation

07. december 2012
Kræftpatienter lever længere. Det stiller krav til sygeplejen.

Kræftpatienter lever længere. Det stiller krav til sygeplejen.

Godt 95 pct. af de døende patienter, der modtager specialiseret palliativ indsats, er kræftpatienter, og derfor er der naturligt fokus på kræftsygeplejerskerne, når man taler om palliation.

Formand for Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, Hanne Nafei, mener, at danske kræftsygeplejersker
stadig har brug for mere uddannelse, før de kan yde den optimale palliative indsats for deres døende patienter.
- Vi er godt på vej, og der er mange dygtige sygeplejersker, men vi har også mange kolleger, som vi skylder at hjælpe på vej med det her, så vi kan gøre det så godt som muligt for vores patienter, siger hun til fagbladet Sygeplejersken.

Bladet oplyser, at der ikke stilles nogen krav om uddannelsesniveau for de sygeplejersker, der arbejde med hhv. den basale og den specialiserede palliative indsats.

- En ny udfordring i den palliative indsats for kræftpatienter er yderligere, at de lever længere. Vi kan ikke længere betragte kræft som en dødelig sygdom, men som en kronisk sygdom. Det stiller helt andre krav til den palliative indsats, siger Hanne Nafei og tilføjer:

- Vi skal også lære at give rehabiliterende palliation, dvs. hjælpe dem til at blive bedst muligt rustet til at klare den lange tid, der går, inden de dør, siger hun til Sygeplejersken.