Tak fordi I gik foran - mod alle odds

07. oktober 2012
Danmarks første hospicelæge takkede Sankt Lukas Stiftelsen

Danmarks første hospicelæge takkede Sankt Lukas Stiftelsen, fordi de startede Danmarks første hospice i dag for 20 år siden.


- Det kan ikke påskønnes nok at en privat institution påtog sig denne opgave for egne midler. Det var dyr omgang for stiftelsen de første otte år. Der var ingen støtte hverken fra stat, amt eller kommune, sagde speciallæge i palliation, Hans Henriksen, ved jubilæumsreceptionen.

Det er i dag lige præcis 20 år siden, den 7. oktober 1992 om formiddagen, Sankt Lukas Hospice i Hellerup blev etableret.

- Uden jeres professionalitet var hospicetanken blevet en døgnflue, pointerede Hans Henriksen.

Omsorg og pleje til det sidste

Hospice Forum Danmark sætter hospice på dagsordenen, og foreningens formand Tove Videbæk indledte receptionen:

- Vores endelige mål er at alle døende skal have den bedst mulige pleje indtil det sidste. Vi vil skabe rammer, der giver de bedst mulige forudsætninger for livskvalitet, selvværd og en værdig død. I hospicefilosofien beskrives palliativ indsats som omsorg, pleje, smertelindring og sjælesorg. Målet er at gøre menneskets sidste tid til en positiv del af livsforløbet og at yde støtte, vejledning og sjælesorg til den døendes pårørende før og efter tabet.

Hospicepioneren Cicely Saunders vision var, at "alle døende og deres pårørende skal have adgang til den rette omsorg og støtte, når de har behov for det, uanset hvor de befinder sig". Det er det, vi kæmper for, sagde Tove Videbæk.

 

Professionel indsats

Danmarks første hospicelæge Hans Henriksen betragter de første 20 år i hospicebevægelsen som meget betydningsfulde:

- Er 20 år lang eller kort tid?, spurgte Hans Henriksen retorisk i sin tale. - 20 år ser jo ikke ud af meget. men ser man det som et barn der bliver født, så er det en lang periode. Så er det den periode, hvor alt det vigtige sker.

- Da vi startede på Sankt Lukas Hospice, anede vi ikke hvordan det ville gå. Stemningen var ikke alt for positiv fra samfund og presse. Det var en provokation at det var en privat institution, oven i købet en kirkelig - og så fra Hellerup. Det kunne næsten ikke blive værre.

- Men på Sankt Lukas var det professionelt fra dag 1. og det er det også de andre steder. Uden de professionelle ville hospicetanken være overgået til døden som en døgnflue, fastslog Hans Henriksen, Danmarks første speciallæge i palliation, og tidligere hospicelæge ved Sankt Lukas
Stiftelsens Hospice i Hellerup.