Temadag om lindring til demente

03. september 2014
Opbakning til temadagen på Københavns Universitet den 13. november

Der er en overvældende interesse for temadagen om palliativ indsats til mennesker med demens. For at skaffe flere pladser, har vi derfor flyttet arrangementet til Festsalen på Københavns Universitet, Frue Plads 1, København. Så nu er det igen muligt at tilmelde sig temadagen.

Det skriver Palliativt Videncenter (PAVI) på deres Facebook profil. Sammen med Nationalt Videncenter for Demens inviterer PAVI til temadag om palliativ indsats til mennesker med demenssygdomme torsdag den 13. november 2014 kl. 9.30-16.00.

I Sundhedsstyrelsens "Anbefalinger for den palliative indsats" (2011), er der fokus på den palliative indsats til alle patienter med en livstruende sygdom - blandt andet til mennesker ramt af en demenssygdom. Projektleder i PAVI, Jorit Tellervo, begynder dagen med et oplæg, der tager udgangspunkt i WHO's definition af palliation og status omkring palliation til mennesker med demenssygdomme.

Det kræver særlig viden og opmærksomhed, at erkende at livets afslutning nærmer sig hos et menneske med en demenssygdom og tilrettelægge en palliativ indsats. Det vil Rita Nielsen, klinisk sygeplejespecialist på Diakonissestiftelsens hospice, kortlægge.

Herefter hedder emnet "Observation af smerte", hvor Christina Jensen-Dahm, læge, ph.d.-studerende ved Nationalt Videnscenter for Demens, fortæller om demente, der kan have svært ved at udtrykke sig verbalt. Oplægget giver redskaber til, hvordan man kan sikre en systematisk observation af smerte samt hvilke andre symptomer, der er vigtige at holde øje med.

Og så følger "Planlægning af den farmakologiske lindring", ved Gorm Thusgaard, praktiserende i almen medicin, og "Lindring og livskvalitet - og kunsten at erkende en forestående terminal fase", ved Connie Engelund, direktør for Holmegaardsparken, "Inddragelse af og omsorg for pårørende til mennesker med en demenssygdom", ved Ingrid Lauridsen, gerontopsykolog, hvorefter Jorit Tellervo slutter dagen med emnet: "Ny sorgforståelse stiller krav til plejepersonalet".