Temadag: sanser i spil

13. januar 2009
Deltagelse af 106 sundhedsprofessionelle fra hele Danmark
Torsdag den 8. januar afholdte HospiceLimfjord temadag på Strandtagen med deltagelse af 106 sundhedsprofessionelle fra hele Danmark.
Overskriften på dagen var: "Sanser i spil" og oplægsholderne satte på forskellig vis fokus på spørgsmålet: Kan arkitektur, æstetisk toning, musik og duft bringe lindring hos den alvorligt syge patient?

Der foreligger mere end hundrede videnskabelige artikler, som viser den store betydning, som fysiske rammer og forskellige sanseindtryk kan have for patientens helbredelse Et rums indretning og de sanseindtryk rummet giver får ligeledes stor betydning for den måde vi er sammen i rummet. Er rummet hvidt og klinisk og fyldt med forskellige apparaturer, kan det skabe utryghed og følelse af fremmedhed og føre til skam og krænkelse. Er rummet der imod indrettet med farver, kunst, blomster og behagelige møbler skaber det associationer til noget hjemligt, og patienten oplever større tryghed og fokus flyttes fra sygdommen til det enkelte menneskes livssituation. Dette får betydning for såvel liggetid, forbrug af medicin, genindlæggelse, subjektiv patienttilfredshed samt har en positiv indflydelse på personalets tidsforbrug og jobtilfredshed.

Journalist Anders Agger fra DR Dokumentar var tovholder på dagen og ledte deltagere igennem en række spændende oplæg. Der var 4 oplægsholdere som på meget forskellig vis belyste temadagens hovedspørgsmål.
Sygeplejerske og direktør for firmaet ArchiMed Pernille Weiss Terkildsen indledte dagen med et oplæg som handlede om hvordan arkitektur og design påvirker patientens oplevelse af et sygehusophold.
De næste to oplægsholdere belyste hvorledes æstetiske sanseindtryk kan påvirke stemningen i rummet. Anne Stine Frost blomsterdekoratør fra Oslo viste hvordan blomster kan udfordre tankevirksomheden og flytte fokus fra oplevelsen af smerte, savn og depression og Niels Eje prisbelønnet komponist og musiker viste både i lyd og billeder hvordan musik kan skabe indre glæde og motivation for selvhelbredelse hos alvorligt syge mennesker. Niels Eje har gennem mere end 10 år arbejdet med skabelsen af den specielt designede musik MusiCure som er blevet forskningsdokumenteret på danske og udenlandske sygehuse af læger, sygeplejersker, terapeuter og andre professionelle behandlere i forskernetværket Musica Humana.
Psykolog Niels Peter Agger afrundede dagen med et oplæg omkring tonen og stemningens betydning for relationen med den alvorligt syge patient.

I pauserne havde deltagere mulighed for at få massage i masagestole fra firmaet Care & Relax og lade sig stemme af flotte malerier fra Galleri Salling samt nyde omgivelserne og dejlig mad fra Strandtangen.

En på mange måder utraditionel temadag som satte fokus på et emne, som man indenfor sundhedssektoren igen er blevet mere opmærksom på og som i fremtiden må have mere opmærksomhed, hvis sundhedsvæsnet skal matche borgernes krav og forventninger og ikke halte bagefter den øvrige udvikling i samfundet.

Venlig hilsen
Lotte Brøndum
Udviklingssygeplejerske
HospiceLimfjord
Skive