Tre nye hospicer på vej

06. maj 2008
Opføres efter principperne i "Program for Det Gode Hospice i Danmark"
Denne nyhed er udsendt af Realdania

Hospice Filadelfia, Svanevig Hospice og Hospice Søndergård er navnene på tre nye hospicer, der skal realiseres og kvalificeres i kraft af tilskud fra Realdania efter designprincipperne i rapporten "Program for Det Gode Hospice i Danmark". De tre hospicer er alle demonstrationsprojekter i Realdanias kampagne Det Gode Hospice.

De tre hospicer har med hver deres fokus og forudsætninger en spændende tilgang til at optimere og kvalificere deres hospice-byggerier med afsæt i programmet for "Det Gode Hospice i Danmark".

Hospice Filadelfia i Dianalund, tæt ved Sorø på Sjælland, skal opføres i tilknytning til Kolonien Filadelfia, der arbejder med løsninger inden for sundheds- og socialsektoren. Kolonien har stillet et smukt område på kolonien til rådighed for Hospice Filadelfia. Filadelfia har især fokus på at optimere samspillet med Kolonien Filadelfia og på at få en terapihave til gavn for først og fremmest patienterne, de ansatte og de pårørende.

Hospice Søndergård i Måløv, vest for København, ligger fint placeret ved en lille sø, men indgår samtidig i en tættere bymæssig sammenhæng i et nyudviklet byområde ganske nær S-tog og store trafikveje. Placeringen i byen medfører arealmæssige begrænsninger samt en særlig opmærksomhed på de støjmæssige forhold. Hospice Søndergård ønsker at kvalificere projektet med fokus på hospicets kerneydelser omkring især terapibad/ wellness-delen og farvesætning af byggeriet; mens et særligt fokusområde er den gode lyd - forstået som både en håndtering af støj fra omgivelserne og en bevidst bearbejdning af akustikken inde i hospice.

Svanevig Hospice i Bandholm på Lolland, der skal opføres i tæt samarbejde med Fonden for Sparekassen Lolland, vil naturligt - med den smukke placering ved vandet - optimere hospicet i forhold til de landskabelig kvaliteter, så alle patientstuerne får mest mulig havudsigt. Derudover er der fokus på at optimere samspillet mellem ankomstsituationen, køkkenalrummet og personaleområdet og de pårørendes mulighed for at overnatte.

Realdania har afsat 8 mio. kr. til udvikling af hvert af de tre hospicer. Der vil blive udskrevet totalentreprisekonkurrencer over sommeren 2008, hvor entreprenører, ingeniører og arkitekter kan byde ind med forslag til hvert af de tre hospicer.

Hans Peter Svendler, direktør Realdania, siger: "Realdania ønsker at sætte fokus på, hvor vigtigt det er, at de gode intentioner bag hospice-filosofien smelter sammen med udformningen af de konkrete fysiske rammer - og dermed understøtter den menneskelige omsorg i en svær tid. De tre nye hospicer kan bane vejen til at vise, hvordan dette kan gøres".

De tre hospicer skal fungere som demonstrationsprojekter for andre hospicer. Ud fra programmet for "Det Gode Hospice i Danmark" er det ambitionen, at de på en ny måde kan vise, hvordan arkitekturen kan spille sammen med hospicefunktionen og dermed understøtte den menneskelige omsorg. Hospice Djursland i udkanten af Rønde var det første hospice, som blev opført efter principperne for "Programmet for Det Gode Hospice i Danmark".

Programmet er udviklet af Signal Arkitekter på initiativ af Realdania og forankret i en interessentbaseret styregruppe med deltagere fra Hospice Forum Danmark, Kræftens Bekæmpelse samt fra forskellige palliative foreninger og miljøer i Danmark.

Yderligere oplysninger:
Marianne Kofoed, projektleder Realdania, tlf.: 32 88 52 11.
Flemming Christensen, direktør Kolonien Filadelfia, tlf.: 61 55 78 30
Jørn Noe, formand for Hospice Filadelfia, tlf.: 58 85 22 50
Erik Ross Pedersen, bestyrelsesformand for Hospice Søndergård, tlf. 40 50 88 01
Birgitte Anthonsen, formand for Svanevig Hospice, tlf.: 54 82 00 80


Fakta

Hospice Filadelfia

Hospice Filadelfia i Dianalund er et 12 sengs-hospice på 1800 m2. Hospicet vil blive opført i tilknytning til Kolonien Filadelfia, som er en selvejende institution, der har som formål at deltage i løsninger inden for sundheds- og socialsektoren. Kolonien blev grundlagt i 1897, og i dag driver den bl.a. epilepsihospital, rehabiliteringscenter for hjerneskadede, specialskole og psykiatrihospital. Kolonien har vederlagsfrit stillet et smukt område på dens område til rådighed for Hospice Filadelfia. Kolonien vil også varetage en række driftsopgaver for hospicet. Derudover vil Hospice Filadelfia kunne benytte gæsteværelser til patienternes pårørende på kolonien.

Hospice Filadelfia ønsker at blive integreret med Kolonien Filadelfia og at optimere samspillet med den. Endvidere vil man etablere en terapihave med udgangspunkt i de erfaringer, der er gjort fra terapihaveprojekter i Hørsholm og i Alnarp i Malmø. Med haven skal der skabes nogle rammer, der kan blive til stor glæde og gavn for de ansatte, de pårørende og ikke mindst patienterne.

Totalentreprisesummen for Hospice Filadelfia lyder på 31,5 mio. Kr.

Hospice Søndergård

Hospice Søndergård i Måløv har 14 senge og er på ca. 1800 m2. Hospicet ligger i en tæt bymæssig sammenhæng tæt på S-tog og store trafikveje, hvorfor der vil blive fokuseret på den gode lyd. Men hospicet er også smukt placeret ved en lille sø, og dette skal udnyttes - bl.a. i forhold til en sansevandring. Hospicet arbejder også på at nytænke wellness-delen, som har stor betydning for patienterne. Det bliver gjort ved at optimere den fysiske ramme i et samspil med den palliative indsats.

Totalentreprisesummen for Hospice Søndergård lyder på 33,4 mio. kr.

Svanevig Hospice

Svanevig Hospice i Bandholm er et 12-sengshospice på 2.614 m2, som ligger med smuk udsigt over vandet. Hospice Svanevig tager udgangspunkt i erfaringerne fra Hospice Djursland og naturligvis programmet for Det Gode Hospice i forhold til at kvalificere hospicet. Stedets gode udsigt skal udnyttes, så alle patientstuerne får mest mulig havudsigt. Der er også fokus på at optimere samspillet mellem ankomstsituationen, køkkenalrummet og personaleområdet. De pårørendes mulighed for at overnatte på stedet skal også opkvalificeres.

Fonden for Sparekassen Lolland står for opførelsen af bygningskomplekset, der efterfølgende lejes ud til Svanevig Hospice.

Totalentreprisesummen for Svanevig Hospice lyder på 38 mio. kr.

Det Gode Hospice i Danmark

Realdania vil med kampagnen Det Gode Hospice undersøge og vise, hvordan arkitekturen og de fysiske rammer kan spille sammen med hospicefunktionen og dermed være med til at understøtte den menneskelige omsorg i en svær tid.

Kampagnen er båret af et ønske om at skabe fornyelse i det danske institutionsbyggeri. Målet er at få rammer, indhold og behov til at smelte sammen i enhed, som både menneskeligt, fagligt og arkitektonisk støtter op om de mennesker, der skal bruge hospice, dvs. patienter, pårørende, frivillige og personale.

Der er udarbejdet en rapport, Programmet for Det Gode Hospice i Danmark, som påviser det potentiale, der ligger i at arbejde bevidst med udformningen af de fysiske rammer, så disse fungerer som et aktivt element, der er med til at forhøje livskvaliteten for patienter og deres pårørende ved livets afslutning. Samtidig kan de fysiske rammer også understøtte det vidensintensive arbejde, der bliver udført af de ansatte ved hospice og i de palliative teams.

Programmet for Det Gode Hospice er rettet mod rådgivere, beslutningstagere, arkitekter, ingeniører, projektledere og lokale hospiceprojekters styregrupper, og det er tanken, at det kan bruges som inspiration, opslagsbog og checkliste for fremtidige hospiceprojekter rundt om i landet.

Rapporten er udarbejdet på initiativ af Realdania og i samarbejde med SIGNAL arkitekter, Hospice Forum Danmark, Kræftens Bekæmpelse og en række palliative organisationer og videnspersoner. Formand for projektets styregruppe er Anne Nissen, afdelingschef i Kræftens bekæmpelse.