Troende læger skeptiske over for aktiv dødshjælp

10. september 2009
Dobbelt så mange ikke-troende læger går ind for aktiv dødshjælp

Læger, der har en tro er ikke så villige til at bistå ved aktiv dødshjælp, som de der ingen tro har. Det er nemlig kun 20 pct. af de troende læger, der bliver spurgt om at hjælpe med aktiv dødshjælp, der rent faktisk ville tilbyde denne hjælp. Næsten dobbelt så mange læger uden en tro, nemlig 38 pct. er parate til at hjælpe en døende med aktiv dødshjælp. Det har ingen betydning, hvilken tro, den pågældende læge har. Resultatet kommer fra en undersøgelse, der er foretaget blandt læger i europæiske lande, heriblandt Danmark.

Formanden for Kristelig Lægeforening, Hans Holmsgaard, siger til Kristeligt Dagblad.
- For mig er alle mennesker skabt af Gud og lige meget værd. Og det afhænger ikke af den tilstand, man er i, og om man har brug for andres hjælp. Derfor kan jeg ikke gå ind for aktiv dødshjælp. Det betyder ikke, at jeg ikke vil give smertestillende medicin til en patient, selvom det kan være livsforkortende. For her er formålet ikke at slå ihjel, men at behandle smerter. Desuden er det vigtigt for mig, at mine patienter ved, at jeg er på livets side. De skal have tillid til, at jeg vil hjælpe dem og ikke vil slå dem ihjel.

Dr. theol. og tidligere næstformand for Det Etiske Råd, professor ved Aarhus Universitet, Svend Andersen, mener at to kristne grundtanker kolliderer, når der tales om aktiv dødshjælp. For på den ene side er det op til Gud, hvornår et menneske skal dø, men på den anden side, kan det virke som om aktiv dødshjælp er den mest næstekærlige handling, hvis man står over for et alvorligt sygt menneske.