Tusindvis af henviste kommer ikke på hospice

06. november 2012
Kun halvdelen får glæde af palliativ indsats viser, undersøgelse.

Kun halvdelen får glæde af palliativ indsats viser, undersøgelse.

Mange tusinde døende danskere bliver hvert år henvist til hospice. Men det er kun lidt over halvdelen af dem, som nogensinde får glæde af den plads, de er berettiget til. Det viser tal fra Danske Regioner og Palliativt Videncenter, skriver Jyllands-Posten.

I 2011 henviste regionerne 5.848 patienter, og kun 3.240 fik en plads. Det svarer til 55 pct. - med den usikkerhed, at nogle patienter har været henvist til mere end et hospice på samme tid.

Årsagen til de mange spildte henvisninger er ofte, at de bliver givet alt for sent, mener Birgitte Bülow, som er chef for Svanevig Hospice på Lolland.
- Døden er et vilkår for os alle sammen. Og det er vi nødt til at tale om - også mere end otte dage før den står for døren. Vi oplever at få langt flere henvisninger, end vi kan tage. Når jeg så ser på, hvorfor de ikke er kommet ind, viser det sig, at langt de fleste henvisninger har vi fået mindre end syv dage før, at patienten rent faktisk dør.

Lisa Sengeløv er ledende overlæge af kræftafdelingen på Herlev Hospital og kalder kritikken for en påstand, »der kan være rigtig«.
- Min oplevelse er, at vi taler med patienterne om, hvad der skal ske. De er ikke altid interesserede i at tale om det, og det må vi respektere. Men dem, som ønsker hospice eller hjemmepleje, henviser vi med det samme, siger hun.