Ubrugte hospicepenge

08. september 2003
Ingen penge til hospiceprojekter i denne omgang - penge uddelt til Hospice Fyn, der tidligere var beslutttet og til KamiilianerGaarden Hospice i Aalborg, der vil øge belægningen med 20 personer årligt

Sidste uge delte sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) penge ud fra hospicepuljen. Men kun to hospicer fik penge, mens fire fik afslag. Dermed er der langt over halvdelen tilbage af de 20 millioner kroner, som var sat af til projektet.

Betingelserne for at få fat i pengene til oprettelse af nye hospicepladser er, at man laver en driftsaftale med hjemamtet og det er kun Hospice Fyn og KamillianerGaarden i Aalborg der har opfyldt de krav. KamillianerGaarden vil nu kunne øge belægningen med 20 personer årligt, mens Hospice Fyn har modtaget seks millioner kroner til at bygge et nyt hospice.

Hospiceprojekterne fra Vestsjællands, Storstrøms, Ribe og Roskilde Amter fik afslag. Dog forventer man, at projektet i Roskilde vil blive godkendt i anden ansøgningsrunde.

Kilde: Karin Dahl Hansen, Kristeligt Dagblad netavis, d. 8. september 2003
Kun penge til 2 hospicer <<
 
Kommentar fra Hospice Forum Danmark:
"Skønne spildte kræfter" - eller hvad ?

I de 4 projekter, der indtil nu har fået nej til støtte er der arbejdet seriøst i titusindvis af timer - hundredvis af frivilllige har i årevis ventet på, at arbejdet skulle bære frugt.

Det glæder naturligvis, når Sundhedsstyrelsen og Indenrigs- og sundhedsministeriet i samme afslag kan meddele ansøgerne, "at institutionen opfylder de faglige krav for at opnå det ansøgte tilskud fra hospicepuljen".

Disse fagligt godkendte projekter har nu knap 6 uger til at forsøge, om de kan opnå det fornødne driftsgrundlag, inden sidste ansøgningsfrist 20. oktober 2003. 2/3-dele af hospicepuljen er ubrugt. Driftsgrundlaget skal ikke nødvendigvis tilvejebringes ved amtslige midler, men kan efter bestemmelserne også komme fra fonde eller andre, der vil støtte bestræbelserne for at etablere yderligere et antal hospicer rundt om i landet.

Politikerne på Christiansborg må nu tage alvorligt fat og forsøge at løse disse urimelige betingelser - det er skammeligt overfor uhelbredeligt syge og døende og de mange frivillige, at der efter så mange års forsøg ikke er skabt et lovgrundlag og fundet en økonomi, der kan give alle borgere lige ret for loven, idet det bemærkes, at det "frie og gratis hospicevalg" blev indført af Folketinget ved lov fra 1. juli 2000.
 
Hospice Forum Danmark stiller sig gerne til rådighed i bestræbelserne og er klar til at give politikerne anbefalinger til løsningsmodeller.
 
Retningslinier for opnåelse af hospicepuljemidler <<