Udviklingsseminar

06. marts 2009
Frivillig i dag og i morgen

 

Hospice Forum Danmarks første Udviklingsseminar for frivillige, blev afviklet på Grindsted Landbrugsskole Lørdag den 28. feb. 2009.
60 frivillige, koordinatorer og støtteforeningsmedlemmer, var mødt op fra nær og fjern. Der var repræsentanter fra 17 Hospicer, støtteforeninger og aflastningstjenester, og den geografiske spredning var imponerende. Der var repræsentanter fra alle landsdele, selv fra Bornholm.
Dagen startede med indskrivning og morgenkaffe, og kl. 1o bød Formanden for frivillighedsudvalget, Anne Marie Bønløkke, velkommen.
Anne Marie gav udtryk for, at det frivillige arbejde er en meget stor del af Hospice Forums interesseområde, og at vi var meget spændte på, hvordan de fremmødte, ville opleve dagen, da det jo var første gang, vi lavede et sådanne arrangement.
Efter en morgensang, fik Frivilligkonsulent Anne Diemer ordet, for at give et oplæg til formiddagens gruppearbejde.
Alle de anvendte overheads, vil hurtigst muligt blive lagt ud på Hjemmesiden, www.Hospiceforum.dk


Formiddagens gruppearbejde tog udgangspunkt i det frivillige arbejde, som det kendes i dag, og i grupperne skulle der arbejdes med spørgsmål som : Hvad giver det mig at være frivillig? Hvad er det jeg giver som frivillig? Hvilken betydning har de frivillige for vores Hospice/ i hjemmene? Hvordan opbygges frivilligkulturen/-fællesskabet hos os?
Gruppearbejdet skulle udmønte sig i en planche fra hver gruppe. Plancherne skulle kun indeholde stikord, og blev hængt op på en Walk og Talk væg, der gav gode muligheder for at diskuterer på tværs af grupperne.
Efter en veltillavet frokost, en tur i den skønne natur og masser af snak mellem deltagerne, var det tid til at tage hul på eftermiddagens program, som skulle handle om det at være frivillig om fem år.

Efter et spændende, iderigt og visionært oplæg, var det igen tid til gruppearbejde, og denne gang var grupperne blandede således, at ingen var sammen med nogle "hjemmefra".
Grupperne skulle koge deres visioner ned til kun tre ønsker, og skulle samtidig give et bud på, Hvordan Hospice Forum Danmark, kunne fremme virkeliggørelsen af ønskerne.


Ønsker og visioner, var der mange af, og der var også mange forslag til hvorledes Hospice Forum kunne være behjælpelig.
Der var f.eks. ønsker fra næsten alle grupper om kurser af forskellige slags, hvor de frivillige kunne mødes, og også få konkret faglig viden. Der blev. Bl.a. nævnt kurser om sorgbearbejdning, kommunikation med pårørende til døende, førstehjælp og brandslukning.
Der var også ønsker om at Hospice Forum Danmark tog initiativet til en dybgående kortlægning af koordinatorernes arbejdsforhold og organisatoriske rammer, ligesom der også var ønske om et få udarbejdet en idébank, som kunne bruges af både frivillige og koordinatorerne. Idé-banken skulle indeholde noget om rekruttering, seniorpolitik, etniske frivillige, frivilligfordeling( alder-køn)og fælles ordforråd. (Vågekoner/-mænd?).
Der var ønsker fra de frivillige om, at både Hospicer, og Hospice Forum Danmark, var opmærksomme på deres behov for samvær, i sjovt og festligt lag. Der blev faktisk foreslået en tur i Operaen!
Frivilligheds-udvalget fik rigtigt mange ideer og input til det fremtidige arbejde, og udvalget vil gerne igen sige tak til alle de mange, der var parate til at bruge endnu en fridag, på det frivillige arbejde omkring de døende og deres pårørende.
Tak til jer alle sammen.

På udvalgets vegne
Else Marie Lerche