Uhelbredeligt syge bør få bedre støtte

12. maj 2014
Kræftens Bekæmpelse søsætter forskning til gavn for uhelbredeligt syge kræftpatienter.

Kræftens Bekæmpelse søsætter forskning til gavn for uhelbredeligt syge kræftpatienter.

Mange uhelbredeligt syge kræftpatienter og deres pårørende kan nikke genkendende til symptomer som glemsomhed, indlærings- og sprogproblemer, samt hukommelses- og koncentrationsbesvær.

Men det har sundhedsvæsenet knap så meget fokus på. Og derfor støtter Kræftens Bekæmpelse nu et forskningsprojekt, der skal udvikle støttemuligheder set fra både patienter, de pårørende og de sundhedsprofessionelles synsvinkel, skriver cancer.dk.
- Vi mangler viden om, hvordan vi kan rådgive og vejlede de kræftramte i, hvad de kan gøre for at forebygge eller for bedre at kunne leve med de forandringer, som et langt og sejt behandlingsforløb som oftest medfører for både patient og pårørende, siger professor, overlæge Per Sjøgren fra Palliativt afsnit, Onkologisk Klinik på Rigshospitalet.

Derfor er det særdeles vigtigt at få afdækket, hvordan de sundhedsprofessionelle håndterer patienternes kognitive forandringer i praksis, og det er blandt det, som et forskerhold med Per Sjøgren og Niels-Viggo Hansen i spidsen er i gang med at undersøge ved hjælp af neuropsykologiske test, spørgeskemaer og interviews blandt patienter og pårørende kombineret med den eksisterende viden, der findes i klinisk praksis.

Kræftens Bekæmpelse støtter projektet med 400.000 kr. Projektet forventes afsluttet i foråret 2015