Uhelbredeligt syge får mindre erstatning

20. januar 2012
Dom viser, at Patientforsikringen giver for lille erstatning.
Dom viser, at Patientforsikringen giver for lille erstatning.

Flere patienter, der er blevet uhelbredeligt syge af kræft, fordi læger og sygehuse overså deres sygdom, har fået nedsat deres erstatning markant med den begrundelse, at de på grund af sygdommen formentlig ville dø i løbet af kort tid, skriver Politiken.
Patientforsikringen, der tildeler erstatningerne, har haft det som fast praksis gennem flere år at nedsætte erstatningen til patienterne, hvis den forsinkede diagnose havde medført, at de var blevet uhelbredeligt syge, og lægerne derfor skønnede, at de ikke havde lang tid igen.
Det fremgår ifølge Politiken af den dom, som Østre Landsret netop har afsagt, og som fastslog, at denne praksis er ulovlig. Det skete i en sag, hvor en ung kvinde med to børn er blevet uhelbredeligt syg, fordi lægerne overså hendes brystkræft. Kvinden skal derfor have forhøjet sin erstatning med 1,8 millioner kr., fastslog dommen.
Sagen får Kræftens Bekæmpelse til at kræve, at Patientforsikringen og Patientskadeankenævnet af egen drift genoptager de sager, hvor kræftpatienter ulovligt har fået nedsat deres erstatning.
- Hvis Østre Landsrets afgørelse står ved magt, bør Patientforsikringen og Patientskadeankenævnet af egen drift tage disse sager op, for dommen viser, at de er truffet på et urigtigt grundlag, siger Lars Kofoed, der er jurist og konsulent i Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.