Værdig død på Hospice

13. januar 2009
Diskussionen om aktiv dødshjælp dukker op igen - igen
Diskussionen om aktiv dødshjælp dukker op igen - igen. Havde vi haft et tilstrækkeligt antal hospicepladser, ville denne diskussion være unødvendig langt hen ad vejen. Det kan i dag være forståeligt, at ganske mange mennesker, åbenbart et flertal af befolkningen, finder, at aktiv dødshjælp er en udvej. Årsagen er den triste, at man ikke ser andre udveje. Havde et rimeligt hospicetilbud være til stede, ville det netop være den udvej, som menneskeværdigt kunne være løsningen. Det er kendt, at i Holland, hvor aktiv dødshjælp er tilladt, er brugen faldet med 50% i takt med, at man er begyndt at tilbyde palliation (lindrende behandling).

På hospice er det i dag sådan, at de mange legemlige symptomer f.eks. smerter ikke længere er et væsentligt problem. Det er de psykiske og åndelige problemer, som fylder mest, og sådanne problemer løses ikke ved aktiv dødshjælp f.eks.i form af assisteret selvmord.

Trods krise er vores samfund meget rigt. Der bør og skal være midler til at hjælpe mennesker ved livets afslutning med at komme herfra på en værdig måde. Og det kan hospice. Der bør fra alle sider presses på overfor politikerne for etablering af flere hospicepladser. Uden pres - ingen yderligere hospicepladser.

Hospice Østjyllands Støtteforening har stor opbakning. 1250 medlemmer på godt 2 år.

Der er i befolkningen stor opbakning til hospicetanken. Støtteforeningen for Hospice Østjylland har i et godt et par år arbejdet for et hospice i Horsens - Odder - Silkeborg - Skanderborg-området. Et hospice her vil give hjælp til de 250.000 mennesker, som bor her, og som i dag har meget dårlig adgang til hospice. På den korte tid har foreningen fået ca. 1250 medlemmer, som kommer fra hele området. Derudover er det strømmet ind med endog store gaver.
Det kan kun være udtryk for, at befolkningen ønsker flere hospicepladser, og at hospice skal placeres netop her, hvor behovet er størst.

Troels Dolmer
formand for Hospice Østjyllands Støtteforening
Højdedraget 12,
8660 Skanderborg
86521483
ttdolmer@mail.dk