Valgresultat giver vind i sejlene til nyt hospice i Grønland

15. marts 2013
Siumuts forslag om hospice blev vedtaget i efteråret. Nu er Siumut i regering.

Siumuts forslag om hospice blev vedtaget i efteråret. Nu er Siumut i regering

Siumut vandt det grønlandske Landstingvalg med 42,8 procent af stemmerne. Resultatet giver Grønlands pendant til Socialdemokratiet 14 af de i alt 31 pladser i Landstinget. Det er en fremgang på to mandater siden valget i 2009. Til sammenligning er det tidligere regeringsparti Inuit Ataqatigiit (IA) gået tilbage med to mandater og kommer ind med 11.

Det gør Siumut til regeringparti, og det betyder endnu mere vind i sejlene for etableringen af et hospice i Grønland.

 
Hospice - en mærkesag
Vi kontaktede MF Doris Jakobsen fra Siumut på en skrattende telefonlinje til Grønland for at få en status på hospiceudviklingen i Grønland. Doris Jakobsen Har kæmpet for et hospice i Grønland og besøgte flere hospicer i efteråret, hvor hun også var med til at fejre den danske hospicebevægelses 20 års jubilæum den 7. oktober 2012.

Men hvordan er udsigterne for etableringen af et hospice i Grønland efter den ny magtfordeling i det grønlandske landsting?

 
- En af mærkesagerne under valgkampen var etableringen af hospice. Det viser, at hospicesagen har interesse, fortæller Doris Jakobsen, der allerede under det tidligere landsstyre fremsatte et forslag i Landstinget om, at man skulle begynde at arbejde hen imod at etablere et hospice i Grønland.

 

 

  
Forberedelser i fuld gang
- Forlaget blev vedtaget, og det betyder, at Sundhedsdirektoratet er i gang med arbejdet, fortæller en glad Doris Jakobsen. Hun fortsætter:
- Det næste skridt er at etablere en støtteforening for oprettelsen af hospice. Derfor skal jeg snart mødes med én, der er villig til at stå i spidsen for at etablere en støtteforening. Jeg har også kontakt til fonde, som er interesserede i at give nogle midler til opstarten. Det er rigtig godt, konstaterer Doris Jakobsen

Hvad vil I bruge jeres magt til, hvor I har fået sådan et flot valgresultat?
- Jamen udviklingen skal bare fortsætte. Mulighederne er gode, synes jeg. Så snart vi får en sundhedsminister skal jeg snakke med hende eller ham om hvordan vi fortsætter arbejdet, og så snart vi er tilbage i Landstinget, vil jeg tage sagen op i sundhedsudvalget der.
- Jeg snakkede allerede med den forhenværende sundhedsminister i december sidste år. hun sagde at hun at, hun var i fuld gang med arbejdet og at hun havde besøgt flere hospicer i Danmark.

 
Sygeplejersker med på idéen
- Jeg har også snakket med sygeplejerskernes formand, som også er i gang med forberedelserne. Det blev jeg rigtig glad for. Jeg skal nu snakke mere konkret med hende om etablering af støtteforeningen.
Hospice Forum Danmark har sendt vedtægter til Doris Jakobsen, som initiativgruppen kan bruge som udgangspunkt, når et "Hospice Forum Grønland" skal etableres.

Landsformand i Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk, udtaler:
- Først og fremmest vil vi naturligvis ønske Doris og hendes parti til lykke med det flotte valg. Samtidig glæder det os, at det kan være grundlag for, at det bliver lettere for Doris at komme igennem med hospice-tanken i Grønland. For det skal ikke være en hemmelighed, at vi er enige med Doris i, at også uhelbredeligt syge og døende i Grønland bør have et hospice.