Hospice må gerne smitte

30. september 2008
Når lægerne melder pas, er der for de heldige den omsorg tilbage, som et hospice tilbyder.

Af Erik Haldan, Ugeavisen Esbjerg

Solstråle-historier forventer de færreste vel at høre fra et hospice, der af de fleste opfattes som et sidste stoppested før kapel og kirkegård.

Men, det er en tankevækkende solstrålehistorie, som tal fra Hospice Sydvestjylland i Esbjerg fortæller. Her bliver hver
femte patient udskrevet, selvom man som patient kun kan komme ind på hospice, hvis man har en livstruende, uhelbredelig sygdom, lægerne ikke kan gøre mere for at kurere.

Når lægerne melder pas, er der for de heldige den omsorg, nærhed, nænsomhed og smertelindrende behandling tilbage, som hospice tilbyder patienten i et snævert samarbejde med de nærmeste pårørende.

Den behandling har vist sig ligefrem at forlænge livet for forbavsende mange, som ender med at blive udskrevet fra hospice igen. De er ikke raske. De bliver heller ikke raske.

Men på hospice er de kommet så meget til kræfter, at de kan komme hjem igen og få endnu en god tid med deres nærmeste. En tid, som de fleste er meget taknemlige for.

Blandt de taknemlige er Ingeline Bennetsen fra Ribe og hendes familie. Hun troede, hun skulle dø af sin leukæmi på Hospice Sydvestjylland, men det skete ikke. Hun fik det bedre og nyder nu med sine nærmeste den ekstra tid, hverken hun eller familien havde regnet med at få.

Uden opholdet på Hospice Sydvestjylland i Esbjerg var det næppe sket. Ingeline Bennetsen var blandt de heldige, der kom på hospice, men det gør alle ikke, som kunne. Hospice Sydvestjylland må afvise hver tredje, der henvises. Derfor måtte metoderne på hospice gerne smitte af andre steder. Både på hospitalerne, i plejesektoren og i de familier, der har med alvorligt syge at gøre. Et lille løft de tre steder kunne måske betyde, at ingen eller i hvert fald færre behøvede undvære det, hospicerne gør underværker med, så døden sættes på standby.

---------

Ugeavisen Esbjerg havde 2 hele sider med flere artikler om Hospice Sydvestjyland i avisen der udkom i uge 39: