Svar til skoleelever


Skoleelever/ studerende vil kunne finde svar på nogle af de mest grundlæggende ting på denne side. En indsigt, der er relevant, hvis du skriver en skoleopgave omkring hospice og derfor har nogle spørgsmål.

 

Hvis ikke du finder svarene på lige de spørgsmål, du vil have besvaret til din opgave, kan du prøve at klikke dig rundt i de andre kategorier i menuen og se, om du der finder de relevante oplysninger.

 

I kategorien "Ansat på hospice" har vi bedt en række ansatte på hospice om at svare på nogle spørgsmål omkring, hvad de laver og hvordan det er at arbejde på et hospice.

I 2014 var der 3.400 personer, der kom på hospice i Danmark.

Hospicefilosofien er ikke forenelig med aktiv dødshjælp. Hospicerne er netop et godt alternativ til aktiv dødshjælp. Et ophold på hospice skal bidrage til at gøre den sidste tid til en leveværdig tid. De giver aktiv livshjælp indtil døden.

Hospicetanken er ikke ny. Ordet hospice betyder herberg og stammer helt tilbage fra Middelalderen, hvor man oprettede hospicer til at tage sig afsyge, døende og vejfarende. De syge blev indlagt på en plejeafdeling, mens de døende og de vejfarende delte lokaler. Baggrunden for denen opdeling var, at den døende også blev opfattet som rejsende; en rejsende på vej til Guds rige.

 

Den moderne hospicebevægelse og dermed den slags hospicer, som vi kender i dag, startede i London. Her oprettede Dame Cicely Saunders i 1967 St. Christopher's Hospice.

 

Du kan læse mere om Cicely Saunders og baggrunden for, at hun oprettede det første moderne hospice i et interview med hende, som Kristeligt Dagblad lavede i 2004. Cecily Saunders døede i 2005. Find interviewet her

Sygeplejerske Mette Madsen fra Hospice Sydvestjylland i Esbjerg har svaret på en masse spørgsmål om, hvordan det er at arbejde på et hospice. Læs artiklen med hendes fortælling ved at klikke her.
 
Magasinet Euroman har også lavet et interview med Steffen Alf Pedersen, der fortæller om sit arbejde som sygeplejerske på Sankt Lukas Hospice i Hellerup. Den historie kan du læse ved at klikke her.


Du kan høre en podcast, der varer 30 min, hvor en sygeplejerske og en socialrådgiver fra Anker Fjord Hospice fortæller om, hvordan deres arbejde giver mening. Find podcasten her

Det kan der være flere forskellige grunde til:
-  Det kan være ønsket om at afslutte livet på et hospice fremfor fx på sygehuset
-  Det kan være ønsket om en bedre livskvalitet i den sidste tid fx ved at få lindret plagsomme symptomer (det kan være både fysiske, psykiske, sociale og åndelige)